Яку люстру вибрати і як правильно це зробити

Те, що світло творить чудеса – незаперечний факт. Світло здатне пробудити в нас масу позитивних емоцій і почуттів … Чарівні властивості світла визнали й дизайнери, відводячи йому центральне місце в оформленні інтер’єрів. З його допомогою можна змусити заграти новими фарбами будь-яку обстановку і навіть візуально змінити простір. Одним з основних інструментів такого чудесного перетворення може стати люстра. У даній статті ми розповімо вам про те, як правильно вибрати люстру, щоб ваші вітальня, спальня, кухня або передпокій казковим чином змінилися.

На вітчизняному ринку представлений широкий асортимент люстр різних видів і стилів. Починаючи з класичних підвісних люстр, обрамлених кришталевим абажуром і прикрашених ковкою, і закінчуючи простими моделями стельових світильників з пластика або алюмінію в стилі хай-тек або модерн. В останні роки великою популярністю користуються люстри, що поєднують в собі різноманітні інженерні та технологічні ноу-хау. Наприклад, світильники з пультом дистанційного керування, з вбудованими світлодіодними джерелами світла або виготовлені із сучасних екологічних матеріалів. Вибрати люстру при такому різноманітті пропозицій дуже непросто. Тим більше що при покупці, крім ваших особистих побажань щодо стилю, кольору або розміру люстри, необхідно враховувати ще й особливості приміщення, в якому ви хочете «поселити» вашу красуню.

Вибираємо люстру: рекомендації

Дати рекомендації щодо вибору люстри досить складно … Рішення має бути засноване на особистих уподобаннях і особливості інтер’єру кімнати, для якої ви вибираєте освітлювальний прилад. Люстра, яка грамотно вписалася в інтер’єр приміщення завжди отримає високу оцінку цінителів прекрасного і буде радувати око!

Однак, кілька правил все ж варто запам’ятати.

Слід врахувати, що в приміщеннях з низькими стелями громіздкі підвісні світильники краще не використовувати. Для невеликих, затишних кімнат варто вибрати стельову люстру.

Вибираючи люстру для дому, пам’ятайте, що вона – елемент загального стилю. Не спокушайтеся надто вишуканими формами і матеріалами, якщо це суперечить концепції інтер’єру. Враховуєте також, що люстра повинна виконувати не тільки декоративну роль, але і гармонійно освітлювати простір.

Також, вибираючи люстру, необхідно звернути увагу на ряд її технічних характеристик:

  • енергоспоживання. Перевагу варто віддавати більш економічним моделям;
  • кількість режимів включення і можливість регулювання потужності освітлення;
  • особливості патронів. Вони можуть відрізнятися по діаметру роз’єму – стандартний (Е27) або маленький (Е14) і матеріалу. Так, патрон може бути карболітовими, керамічним або з термостійкого пластика, що надійніше. Патрони також розрізняються по граничній температурі нагріву і максимальній потужності підходящої для них лампи;
  • лампи, що будуть використовуватися в люстрі. Для звичних всім ламп розжарювання характерний приємне тепле світло, але вони вкрай неекономічні. До того ж такі лампи сильно нагріваються, що може призвести до займання пластикових або текстильних деталей люстри. Дуже ефективні світлодіодні лампи. У них хороша передача кольору і тривалий термін служби. Вони мають цілком прийнятним спектром, але вони дещо дорожчі, що, однак, виправдовується їх максимальною економічністю в експлуатації.

Також при виборі люстри слід враховувати конструктивні особливості стель.

Люстра в зал (вітальню)

Зал – обличчя нашого будинку. Місце, де ми приймаємо гостей, відзначаємо свята, проводимо вечори в колі сім’ї та друзів. Тому до вибору люстри в цю кімнату слід поставитися дуже відповідально.

Вибрати люстру в зал непросто. Необхідно врахувати безліч нюансів. Важливо, щоб світло у вітальні було яскравим, спонукало до спілкування і створювало затишок. Якщо вам пощастило і ви володар шикарних апартаментів з високими стелями, то дизайнери рекомендують зупинити вибір на масивній підвісній люстрі. Вона виглядає нарядно і урочисто, додає дизайну своєрідний шарм. У класичному інтер’єрі виграшно виглядають кришталеві люстри – символ благополуччя і аристократичності. Однак, якщо висота стель стандартна, то краще звернутися до стельової люстри з численними плафонами. Рівномірно і гармонійно висвітлити витягнуту кімнату допоможуть дві невеликі симетрично розташовані стельові люстри.

Також при виборі люстри в зал слід віддати перевагу екземплярам з декількома режимами освітлення, які передбачає використання енергоефективних джерел світла, наприклад світлодіодів.

Люстра в спальню

Якщо зал – це обличчя будинку, то спальня – його серце. Вибираючи люстру в цю кімнату, необхідно враховувати той факт, що створювана їй атмосфера повинна спонукати до відпочинку, викликати теплі почуття. Світло повинно бути м’яким і розсіяним.

Люстра повинна гармоніювати з предметами інтер’єру спальні, але в той же час не губитися на їх фоні. Стриманий дизайн, матове скло і кришталь, напівтона в обробці корпусу або абажура – характерні риси люстри для спальні. Дизайнери також рекомендують звернути увагу на світильники з декількома режимами освітлення. Дуже зручною для спальні опцією може стати наявність у люстри пульта дистанційного керування. Погодьтеся, що, засинаючи з улюбленою книжкою, не дуже-то хочеться вилазити з-під теплої ковдри, щоб вимкнути світло.

Щоб правильно вибрати люстру в спальню, необхідно враховувати, що ця кімната зазвичай досить компактна. Тому краще зупинитися на невеликій стельової люстри, декоративні елементи якої не створять проблем при догляді за нею. Адже спальня через велику кількість текстилю ще й досить запилена кімната. А чистка від пилу сотні кришталевих підвісок – не саме захоплююче заняття. Однак, якщо ви готові до цього, то вашими вірними помічниками стануть сучасні засоби для чищення кришталю, які значно прискорюють процес.

Люстра в дитячу

Дитяча кімната – це маленький світ, який не призначений для дорослих проблем. Тут панує особлива атмосфера комфорту, чудової безтурботності і веселощів. І світло в створенні цієї атмосфери грає не останню роль. Щоб правильно вибрати люстру в дитячу, потрібно врахувати кілька простих правил. В першу чергу варто звернути увагу на її безпеку і практичність. Необхідно утриматися від покупки люстри з елементами кришталю або тонкого скла, адже якщо дитина вирішить перевірити її на міцність, уламки скла можуть завдати їй травми. У зв’язку з цим плафон повинен бути виготовлений з безпечних матеріалів, таких як пластик або текстиль. Дизайнери також рекомендують вішати в дитячій підстельові люстри.

Що стосується кольору, то тут – вибір за вами і вашою дитиною. Хтось віддає перевагу світильників з матовими абажурами, що створюють м’яке розсіяне світло. А комусь до смаку люстри з яскравими зображеннями мультяшних героїв, космічних кораблів або принцес.

Люстра в передпокій (прихожу)

Саме з передпокою починається кожен будинок. Тому важливо, щоб освітлення в коридорі було грамотно організовано, створювало приємну і гостинну атмосферу.

На жаль, передпокої в сучасних квартирах рідко відрізняються великими розмірами і вдалим плануванням. Однак цю проблему можна вирішити за допомогою освітлення. Так, якщо ваш коридор довгий і вузький, вибирайте люстру довгастої або прямокутної форми або придбайте кілька однотипних стельових люстр. Для візуальної корекції приміщення дизайнери також рекомендують вибрати люстру в передпокій з можливістю зміни напрямку світла, тобто з поворотними спотами, які локально підсвітять необхідну зону.

Як правило, люстри в передпокій вибирають строгі і скромні. Великою популярністю користуються стельові люстри в коридор, що вбудовуються в підвісні стелі і створюють певну композицію завдяки використовуваним в ній світлодіодів.

Люстра в кухню

Кухня – це душа будь-якого будинку. Місце, де за чашкою кави вирішуються найважливіші сімейні питання і створюються шедеври кулінарного мистецтва. Тому питання, яку люстру вибрати для кухні, варто приділити особливу увагу.

Які ж основні принципи вибору люстри для кухні?

В першу чергу необхідно визначиться з матеріалом. Кухня – місце підвищеної вологості. До того ж в процесі приготування їжі в повітрі можуть виявитися крапельки жиру. Таким чином, при покупці люстри в це приміщення варто утриматися від примірників з текстильними абажурами і віддати перевагу світильникам з декоративними елементами з металу, скла та акрилу. За ними легко доглядати, з них швидко видаляються всі забруднення.

Якщо вам сподобалася люстра з дерев’яними елементами, то вони повинні бути покриті лаком або шаром фарби. Вибираючи люстру з елементами ковки, слід пам’ятати, що періодично їх потрібно чистити. Тому ковану люстру перед експлуатацією потрібно покрити спеціальною мастикою, яка захистить метал від забруднень і збереже привабливий вигляд люстри.

Крім краси люстра в кухні повинна забезпечувати максимальний комфорт і хороше світло. Краще вибрати люстру з регулюванням потужності або з різними режимами освітлення. Це дозволить не тільки економити електроенергію, а й яскравіше висвітлити ту чи іншу зону кухні. Також необхідно враховувати загальну потужність ламп, що входять до її складу. На кухню розміром в 10 квадратних метрів необхідна сумарна потужність від 24 Вт для світлодіодних ламп.

На вибір люстри також впливає форма простору, який їй необхідно буде освітлювати. Стельові світильникі відмінно підходять для кухні з низькими стелями. Якщо кухня вузька і довга, то варто зупинити свій вибір на витягнутій люстрі або групі з ряду світильників. У великій і просторій кухні відмінно виглядає велика люстра. Для маленької кухні квадратної форми перевагу віддайте круглому стельовому світильнику зі скла або прозорого акрилу.

Широкий асортимент люстр в зал, спальню, дитячу, кухню, передпокій самих різних стилів і видів ви можете знайти в нашому інтернет магазині в розділі “Освітлення“.

220v.imarket
Коментарів немає
Категорії:
Блог
Поділитися
Відгуки
Поки немає жодного відгуку.
Написати відгук
Всі результати пошуку